Huset / Restauratøren har ordet

Restauratøren har ordet

MAD INTEGRATION.
 
Vi lever i en tid hvor der kæmpes en brav kamp for at bevare danskheden for fædrelandet. Nogle mener vi skal undgå enhver påvirkning fra de mange etniske grupper som har bosat sig i landet, og kampen vil sikkert fortsætte en rum tid endnu, for så med resination at tabe pusten, og indvandrene vil blive en ligeså naturlig del af Danmark, som de 28.500 Hugenotterne blev en naturlig del af Berlin i 16-1700 tallet, og med deres franske baggrund skabte en cabaret og restaurationskultur, som ses og mærkes den da i dag.
 
Det kommer for alvor aldrig til at handle om tørklæde eller ej, og selvom vi mener, at vi ikke har sat noget til af vor danskhed endnu, må jeg beklageligvis meddele at de fremmede har angrebet os på vort ømmeste punkt; Maven.
 
Og her må jeg meddele at udeholdet fører med 3-0.
 
Det startede for 40 år siden, hvor mine forældre i spænding fulgte en helt ny opskrift fra "familiejournalen" og præsenterede det færdige resultat som "spagetti soronto". For første gang i danmarkshistorien tog den danske tomat det endegyldige spring fra æggemaden til sovsen. Retten har siden fået andre navne, men er og bliver spagetti med kødsovs, og den indgår som en væsentlig del af danskernes daglige aftensmad.
 
Det danske sovse- og mælkekøkken er på kraftig retur, og forbruget af tomater i mange afskygninger er 100 doblet siden 1960. Vi har med åbne arme valgt at elske og hade burgere, pizza, pasta, pita, wraps, shawarma, rissotto, lasagne, kebab og kinesiske forårsruller. samtidig med at den kogte kartoffel, er blevet til fritter eller bagte kartofler med hvidløgssmør, og hvis det kniber at få selv pensionisterne med på burgeren, så pynter man lidt på den, så den bliver økologisk og med fyld af dyrevelfærd.
 
Den lokale udgave af Fyens Stifttidende havde en update på de mange "nye" spisesteder der var dukket op i Middelfart, og hvert spisested var markeret med et billede. Jeg så 1 brunch, 2 pizzaer og 5 burgere.
 
Den mest danske af alle koncerner - Carlsberg, udgav for et stykke tid siden en publikation om mad og øl, hvor de leverer nemme og enkle opskrifter på mad der passer til en Carlsberg, og det er ren fussion. Jeg nævner i flæng, "krydret fisk med tomatsauce", "frikadeller med kartoffelchilli", "orientalsk kalkun" og "fyrige koteletter"
 
Den Danske pavilion på verdensudstillingen i Hannover bød på en dansk buffet, og selv om der var 3 slags sild, ribbensteg og frikadeller, var der også muslinger i pastaskruer og rejer i krydret ris.
 
Er den sidste bastion så faldet? Nej, på trods af svipseren i Hannover, har vi et stærkt holdepunkt tilbage, som står ligeså stødt som den snart forsvundne sømand. Frokostbordet og julefrokosten står vi trofast vagt om . Indtil nu har vi  kun tilladt en lille svensk brötsjösild indenfor i det hellige ritual.
 
Hvordan står det så til på HOLM's, hvor vi dette gamle hus, burde holde hævt om de danske traditioner. Med hesyn til frokost er vi helt trofaste. Det kan ikke blive mere dansk, og om aftenkortet siger vi med et skævt smil, at det vi serverer er "moderne dansk"
 
Nu må læseren endelig ikke opfatte ovennævnte som en kritik af de nye spisevaner, og de nye produkters spisesteder, men mere en iagtagelse og et "state of facts"
 
Gud bevare Danmark og det Danske frokostbord.
Holms ApS | CVR: 10032660 | Algade 60, 5500 Middelfart  | Tlf.: 64410131